KENNISPROGRAMMA

VISIT THE FUTURE MIX STUDIO

Meer dan 50% van de bezoekers is op zoek naar kennis! MIX Noordoost speelt hier op in met een uitgebreid kennisprogramma. In de MIX Studio kun je je kennis uitbreiden via praktische kennissessies, workshops en meer. Wil jij één van de kennissessies voor MIX Noordoost 2023 hosten? Neem dan contact met ons op.

Onderstaand vind je de kennissessies van de laatste editie. Wil je deze sessies terugkijken? Klik dan hier.

WOENSDAG 18 MEI 2022

Hoe werkt een productconfigurator en wat kun je ermee?
Een productconfigurator (ook wel configure to order genoemd) kan elk industrieel bedrijf grote voordelen bieden voor zowel product eigenaren als
ook voor toeleveranciers. Tijdens de lezing wordt ingegaan op wat een productconfigurator is, wat je ermee kunt en hoe je er laagdrempelig mee aan de slag kunt.

Door: Koninklijke Metaalunie & Teqnow
Spreker: Rard Metz

Hoe neem je belemmeringen voor enkelstuksproductie weg
Nog steeds leeft bij veel ondernemers en medewerkers het vooroordeel dat je, om kosteneffectief te kunnen werken, grote series moet
produceren. Waar dit in de tijd van massaproductie veelal klopte, is dat in de huidige tijd niet meer nodig. Nog steeds worden onnodig grote series aangemaakt en worden vervolgens de nog niet benodigde producten op voorraad gelegd. Moderne machines en technieken, gecombineerd met slim organiseren maken enkelstuksproductie tegen de kosten van serieproductie mogelijk. Om dit voor elkaar te krijgen is een andere manier van werken nodig. Tijdens deze lezing komen de belangrijkste aandachtspunten aan de orde en word je geïnspireerd om hier zelf gericht mee aan de slag te gaan.

Door: Koninkijke Metaalunie & Teqnow 
Spreker: Rard Metz

24/7 kwalitatieve leads met marketing automation
Marketing, sales en service zijn vaak nog verschillende eilanden. Dat zorgt voor veel gemiste commerciële kansen. Erg jammer! Ontdek hoe marketing automation je helpt om deze disciplines beter te synchroniseren. Zo mis je nooit meer een sales kans en ben je 24/7 zichtbaar voor de juiste prospects!

Door: Geert Buskes, Digital marketing strateeg & eigenaar Effecty

Webinar: wet- en regelgeving machinebouw Duitsland 
In de webinarserie over internationaal zakendoen nemen we je op woensdag 18 mei 2022 mee naar onze grootste en belangrijkste handelspartner: Duitsland! We vertellen je alle ins en outs over wet- en regelgeving rondom de machinebouw in Duitsland.

Waar liggen de kansen? Wat zijn de trends? En waar moet je rekening mee houden als je over de grens succesvol wil zijn in de machinebouw? In deze webinar praten deskundigen en een praktijkexpert je bij over zakendoen in Duitsland.

Met:
• Alexander Crämer
Hoewel de Nederlandse en Duitse markt voor grote uitdagingen staan, doen beide landen het economisch gezien erg goed. Na een lastige ontwikkeling binnen de metaalbranche in voorgaande jaren, is de Duitse industrie bezig met een inhaalslag. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers die op zoek zijn naar markuitbreiding of marktoptimalisatie. Maar hoe speel je in op de Duitse markt en hoe ga je om met de wet- en regelgeving? Alexander Crämer, werkzaam bij STRICK Advocaten, deelt zijn kennis hierover.

• Paul Hartgers
Paul Hartgers is als technologieadviseur werkzaam bij PKM. PKM is een organisatie voor ondernemers in MKB metaal- en technische bedrijven. De adviseurs bij PKM ondersteunen ondernemers met advies, begeleiding en training op verschillende thema’s, zoals belangrijke markteisen, Europese regelgeving en wettelijke normen. Paul adviseert bedrijven ook over de praktische toepassingen van de CE-markering.

• Michiel Eilander
Afsluitend deelt Michiel Eilander, Commercial Manager bij Manter BV Emmen en actief in de machinebouw in Duitsland, zijn ervaringen met dit onderwerp. Manter fabriceert weeg- en verpakkingsmachines voor met name de AGF, maar is ook actief in andere industrieën. Als wereldwijd actieve leverancier van machines en geïntegreerde oplossingen voor verpakkingsstations, heeft Manter regelmatig te maken met vragen op het vlak van CE-certificering.

Een samenwerking van: Rabobank, Exportclub Noord, Koninklijke Metaalunie, Ik ben Drents Ondernemer en Kennispoort Regio Zwolle

Hoe zet ik digitalisering in om mijn processen te verbeteren?

Door: BOOST Smart Industry
Spreker: Robin Burghard

De weg naar 100% productkwaliteit!
Elke klant wil foutloze producten geleverd krijgen. Om producten foutloos te kunnen leveren worden bij de fabrikanten van producten en onderdelen allerlei tussen- en eindcontroles uitgevoerd. Beter is het om het proces zo in te richten dat er geen fouten op kunnen treden. Tijdens deze lezing worden allerlei aspecten besproken om als fabrikant, op de meeste effectieve wijze, de productie zo in te richten dat gegarandeerd foutloos geleverd wordt. Wat moet er gecontroleerd worden en waar kan dat het meest effectief gedaan worden? Hoe kunnen de nog benodigde controles geautomatiseerd worden uitgevoerd?

Door: Koninklijke Metaalunie & Teqnow
Spreker: Rard Metz

Bij de groei van je onderneming of expansie naar nieuwe markten of landen komt al snel de vraag op of jouw doelen met autonome groei haalbaar zijn. Een denkbaar alternatief is het overnemen van een geschikt bedrijf. Ook is een geheel of gedeeltelijke bedrijfsovername door een grotere speler een beproefde methode om toegang te krijgen tot die nieuwe markten. Soms gaat het daarbij ook om overnames binnen de eigen supply chain.

Deze kennissessie geeft je inzicht in de voor- en nadelen van een bedrijfsovername als onderdeel van je groeistrategie binnen de maakindustrie. Je ontvangt praktische tips en inzichten waar je binnen je bedrijf direct meteen mee aan de slag kunt. Ook kijken we hierbij met een knipoog naar onze Oosterburen. Esther Tromp en Jan-Willem van Dam van FIRM/WARE geven je in deze interactieve kennissessie een toekomstblik in het toekomstige internationale speelveld van de maakindustrie.

Door: Esther Tromp & Jan-Willem van Dam van FIRM/WARE

DONDERDAG 19 MEI 2022

Het elimineren van handelingen die geen waarde toevoegen
Als ondernemer werk je aan het verbeteren van de concurrentiepositie van je bedrijf. In elk bedrijf worden tal van werkzaamheden verricht die geen waarde toevoegen maar op dit moment (nog) noodzakelijk zijn. Door gericht te werken aan het elimineren van dergelijke, niet waarde toevoegende activiteiten kan de productiviteit fors worden verbeterd. Het huidige gebruik van papier in je organisatie is vaak een indicatie van niet waarde toevoegende handelingen. Door gericht te kijken naar het gebruik van papier in het bedrijf komen deze niet waarde toevoegende werkzaamheden in beeld, waarna deze gericht geëlimineerd kunnen worden. Tijdens deze lezing worden handvatten geboden om hier grip op te krijgen.

Door: Koninklijke Metaalunie & Teqnow
Spreker: Willem Zwiers

Willem Zwiers is bedrijfscoach bij Koninklijke Metaalunie. Willem Zwiers heeft voor hij bij Koninklijke Metaalunie kwam werken bij meerdere productiebedrijven management- en directieposities bekleed met een bewezen track record op het bereiken van grote verbeteringen op het gebied van arbeidsproductiviteit.

Nieuwe mogelijkheden dankzij digitalisering
Werkvoorbereiding vormt de spil van het productiebedrijf waar alles om draait. Werkvoorbereiders komen vaak tijd te kort. Digitalisering met name voor de werkvoorbereiding enorme kansen om effectiever te gaan werken. Tijdens deze lezing krijg jij inzicht in de kansen die digitalisering voor werkvoorbereiding kan bieden. Laat je inspireren om te kijken hoe jullie het werk effectiever kunnen voorbereiden. 

Door: Koninklijke Metaalunie & Teqnow
Spreker: Willem Zwiers

Willem Zwiers is bedrijfscoach bij Koninklijke Metaalunie. Willem Zwiers heeft voor hij bij Koninklijke Metaalunie kwam werken bij meerdere productiebedrijven management- en directieposities bekleed met een bewezen track record op het bereiken van grote verbeteringen op het gebied van arbeidsproductiviteit.

De weg naar snel en winstgevend robotiseren
Veel bedrijven zijn geïnteresseerd in de mogelijkheden van robotisering van hun productieproces. Om succesvol te kunnen robotiseren is het erg belangrijk om het robotiseringstraject gestructureerd en stapsgewijs aan te pakken. Investeert men in een robot zonder eerst de juiste stappen te hebben gezet, dan levert de robot minder op dan mogelijk zou zijn.

Tijdens deze lezing krijg jij inzicht in hoe je de 8 stappen uit het ‘Stappenplan praktisch en winstgevend robotiseren bij het industriële MKB’ gericht kunt doorlopen om zo tot een snelle en winstgevende robotiseringsoplossing kunt komen.

Door: Koninklijke Metaalunie & Teqnow
Spreker: Willem Zwiers

Willem Zwiers is bedrijfscoach bij Koninklijke Metaalunie. Willem Zwiers heeft voor hij bij Koninklijke Metaalunie kwam werken bij meerdere productiebedrijven management- en directieposities bekleed met een bewezen track record op het bereiken van grote verbeteringen op het gebied van arbeidsproductiviteit.

Pressure cooker
Een geleide brainstorm over thema Mobiliteit van de toekomst – met maakbedrijven, ontwerpbureaus en studenten IPO en ID.

Door: Industrial Design Center
Spreker: Myriam Knol

Ketensamenwerking: TechNet
Het bundelen van kennis, kunde en capaciteit van ontwikkel- en maakbedrijven die door samenwerken meer kunnen bieden aan de markt. Door samen te werken in een cluster van bedrijven kunnen wij het hele traject als cluster aanbieden, van ontwikkeling tot en met de levering van een product, machine of apparaat. Dit met specialisten op elk gebied.

Technet bundelt de disciplines van design, engineering, prototyping & testing en productie. Hierdoor wordt een keten gevormd die uw innovatie omzet van idee naar productie. Ook delen van de keten kunnen natuurlijk ingeschakeld worden. Maar Technet is meer. Wij kunnen naast de bundeling van kennis en vaardigheden de keten faciliteren met projectmanagement, certificering, modularisatie, value engineering en meer. Elk project is maatwerk en wordt afgestemd op uw behoefte. Vier clusterpartners staan op de MIX Noordoost: IDpartners, Z-tech Solutions, Descotech Metal en Menla Kunststoftechniek STAND 603.

Door: Verenigde Maakindustrie Oost, TechNet
Spreker: Jacques Stevens, coördinator TechNet en directeur IDpartners

Next Level ERP en PLM voor de maakindustrie
De dynamiek in de markt vraagt om applicaties die snel mee kunnen bewegen met veranderingen in bedrijfs- en keten processen. Traditionele applicaties zijn vaak onvoldoende in staat het tempo in de veranderingen en proces variaties te adopteren. Het gevolg is dat deze applicaties zich richten op een (beperkte) deelfunctie van het proces. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat een gemiddeld bedrijf belandt in een ‘best of breed’ applicatielandschap. Dit geeft hoge licentie- en onderhoudskosten voor de organisatie, veel dubbele functionaliteit en koppelingen en daarmee een onduidelijk proces voor de gebruikers. Starcode levert een flexibele oplossing op het Thinkwise Platform voor het hele proces. Leer in deze sessie van Van Riemsdijk Rotterdam (VRR) en Starcode over hun standaard procesmodellen en templates en om hiermee in hele korte tijd uw hele bedrijfsproces automatiseren. Hoor van Erik van Roemburg (manager ICT and Continuous Improvement van VRR) waarom zij kozen voor dit platform en hoe zij zelfs hun hele ERP systeem hiermee vervangen.

Door: Hans Schouten (Starcode) en Erik van Roemburg (VRR van Riemsdijk Rotterdam)

Haal de robot/cobot uit de mens

Robbin Mennings van WiredWorkers is specialist op het gebied van collaboratieve robotica. Tijdens de lezing zal hij verschillende onderwerpen aansnijden die te maken hebben met deze nieuwe techniek binnen automatisering. Hij zal het onder andere hebben over het verschil tussen cobots en traditionele robots, de voordelen van collaboratieve robots, de stand der techniek van cobots en wat cobots kunnen betekenen voor het bedrijfsleven. Na de lezing bent u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van collaboratieve automatisering en wellicht een stap dichter bij het automatiseren van uw productieproces.

Door: BOOST Smart Industry
Spreker: Robbin Mennings

Scroll naar top