Meer productiviteit, minder eentonig werk

Het is een feestje.” Laurens Mensink, directeur/eigenaar van Menla Kunststoftechniek in Oldenzaal is overduidelijk enthousiast over Garant Automation Beladingssysteem Basic. Hoffmann Group heeft dit automatiseringssysteem met robotarm onlangs bij een van de freesbanken in de productieruimte van zijn bedrijf geïnstalleerd. Het bezorgt Menla op een eenvoudige manier veel extra productiviteit en verlost de medewerkers van eentonig werk.

Garant Automation Basic is het nieuwe beladingssysteem van Hoffmann Group. Het is als eerste geïntroduceerd in Duitsland, waar al meer dan tachtig systemen operationeel zijn. Menla Kunststoftechniek is het eerste bedrijf in Nederland dat dit systeem in gebruik heeft genomen.

Eentonige series

De Twentse toeleverancier produceert een breed assortiment hoogwaardige kunststof producten en beschikt hiervoor over een moderne bewerkingsafdeling met een flink aantal CNC-machines. Hiermee worden uiteenlopende industrieën bediend, onder andere de elektrotechniek en de machinebouw. Menla bewerkt een grote variëteit aan producten in verschillende seriegroottes, van prototypes en enkelstuks tot series van honderden stuks.

Dat zijn zowel eenvoudige producten als producten met een hoge(re) moeilijkheidsgraad. Voor de ongeveer twintig medewerkers – allemaal specialisten – zit de uitdaging vooral in de lastige producten. Daar houden ze zich dan ook het liefst mee bezig, al weten ze dat voor een goede bezettingsgraad van de machines de eenvoudige producten er gewoon bij horen. “Maar het is wel eentonig werk om bij een serie van een paar honderd stuks telkens een blokje in de klem te moeten zetten, op de knop te drukken, het blokje te laten bewerken en weer uit de klem te nemen”, zegt Laurens Mensink. “Vooral ook omdat de cyclustijden meestal te kort zijn om tussendoor ander werk te kunnen doen.”

Laagdrempelige automatisering

Het werd dan ook tijd om de productie van eenvoudige werkstukken te gaan automatiseren. Niet alleen om het werk voor de medewerkers aantrekkelijk te houden, maar ook om hen optimaal in te kunnen zetten voor het programmeren van de moeilijkere werkstukken. Want juist daar bieden ze met hun specialistische kennis de meeste toegevoegde waarde.

Omdat het automatisch beladen van een machine voor Menla helemaal nieuw was, ging Mensink op zoek naar laagdrempelige automatisering. “Want bij zo’n eerste stap wil je geen gecompliceerd systeem hebben. Je wilt eerst zien wat zo’n oplossing doet, kennis en ervaring opdoen en daarop dan voortbouwen. Vernieuwing zorgt namelijk altijd voor uitdagingen.”

Geen tijdrovende programmering

Garant Automation Basic is zo’n laagdrempelig systeem. In het hart van het beladingssysteem bevindt zich een Nachi MZ12 robotarm met een maximaal laadvermogen van 12 kg. Hoffmann Group heeft bewust voor een industriële robot gekozen omdat deze over het algemeen sneller, duurzamer en (multi)functioneler is dan een cobot. Om toch een hoge toegankelijkheid en een maximale veiligheid te realiseren, is het beladingssysteem uitgerust met een DataLogic veiligheidsscanner. Zodra iemand in de buurt komt, stopt de robot automatisch. Om het systeem operationeel te krijgen is geen tijdrovende programmering nodig. Er is geen interface tussen de robot en de machine, waardoor het systeem zonder in te grijpen in de machinebesturing routinetaken uit handen kan nemen.

Auto Door

Ook de noodzakelijke aanpassingen aan de machine zijn minimaal. Bij Menla Kunststoftechniek is het beladingssysteem geplaatst bij een Bridgeport freesbank met een vierde as. Deze machine met kanteltafel is destijds aangeschaft om in één opspanning een tweede en derde bewerking aan het product uit te voeren en omdat hij makkelijk te automatiseren is. Dat laatste is nu wel gebleken. De freesbank is door Hoffmann Group voorzien van een ‘Auto Door’, die de deur tot de bewerkingsruimte automatisch kan openen. De robot stuurt de werkstukklem aan en geeft een signaal naar de startknop van de machine. “Het beladingssysteem is een hele efficiënte manier om de productiviteit te verhogen. Simpeler kun je bijna niet automatiseren”, zegt Peter Jansen, Automation Specialist bij Hoffmann Group.

Laurens Mensink beaamt dat: “Voor ons is het belangrijk dat we de robot eenvoudig kunnen inzetten en benaderen. Deze robot neemt de machine niet over. Hij staat naast de machine en ze zijn niet in elkaar verstrengeld. Dat betekent dat wij de machine hebben behouden zoals hij was. We hebben nog steeds dezelfde werkruimte om overal bij te kunnen. We kunnen makkelijk het eerste product controleren en eventueel een correctie toepassen.”

Grondige voorbereiding

Peter Jansen en zijn collega Chiron ter Doest, area sales manager, horen de woorden van Mensink met genoegen aan. Zij hebben de komst van het beladingssysteem bij Menla grondig voorbereid, zodat het systeem helemaal voldoet aan de verwachtingen. “We bekijken per situatie wat de beste oplossing is. Wat zijn de eisen en wensen van de klant? Welke producten bewerkt hij of wil hij gaan bewerken? Daar maken we een script voor. Daarbij helpt het enorm dat we bij Hoffmann Group niet alleen dit beladingssysteem hebben. We onderscheiden ons door jarenlange ervaring met het complete verspaningsproces. We hebben duizenden producten op het gebied van verspanen, spannen en meten, zo nodig inclusief werkplaatsinrichting en persoonlijke beschermingsmiddelen. In combinatie met de diepgaande als ook praktische kennis van onze specialisten kunnen we alles perfect voorbereiden en het systeem turn-key afleveren. De installatietijd is heel kort en binnen enkele uren draait het eerste product.”

Zo ging het ook bij Menla. Het beladingssysteem is afgeleverd met een roosterplaat waarin de kunststof blokjes worden geplaatst, zodat de robot ze kan oppakken en na bewerking weer terug kan zetten. Specialisten van Hoffmann hadden de geschikte grippers en klemmen van tevoren ook al uitgedacht. Zo kon Menla direct een eerste serie van 72 producten met een cyclustijd van 8 minuten automatisch produceren. Maar liefst meer dan 9 uur onbemande productie!

Een feestje dus. Laurens Mensink is echter niet alleen enthousiast over deze extra onbemande productie-uren. “De komst van zo’n robotsysteem zet ons meteen aan het denken. Hoe kunnen we die robot optimaal benutten? Dat is voor mijn medewerkers een uitdaging waar ze graag mee aan de slag gaan. We weten nu al dat we er heel snel een omkeerstation bij willen hebben om het proces nog verder te optimaliseren. Daarnaast is het fijn dat we meer de focus kunnen leggen op complexere delen, want dat is toch wat de klanten steeds vaker van ons willen. Diezelfde klanten zien ook dat hun toeleverancier investeert in automatisering en dus vooruitgang. Zo draagt het beladingssysteem mede bij aan de uitstraling van Menla Kunststoftechniek. Automatisering maakt je ook aantrekkelijker voor werknemers.”

Bron artikel: MetaalNieuws.nl – partner van Maakindustrie Expo. 

Over 54UMedia:
Met vertrouwde titels MetaalNieuws, PlaatBewerkingsNieuws en VerspaningsNieuws is 54U Media de uitgever in de Metaal. MetaalNieuws.nl is de nieuwswebsite voor de metaalbranche met actuele berichtgeving voor en door de metaalbranche.

Scroll naar top